Как да запазим уникалната архитектурна среда на Димитровград (Article in Bulgarian Language)

 

В последно време темата за Димитровград, като архитектурна ценност стана доста актуална. Градът се появи в националното медийно пространство като беше обявен за строеж на века от предаването Събитията на ХХ век по БНТ. Това предизвика доста бурни реакции – предимно отрицателни, защото се оказа – хората (както и мнозинството от архитектите) просто не бяха запознати с темата. Междувременно, голяма част от централните градски територии и сгради бяха декларирани от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН – бившето НИПК) като недвижима културна ценност (или паметник на културата както беше известно до скоро). Това също предизвика реакции, но този път доста по-умерени и предимно положителни. Може би, когато става въпрос за обществено гласуване – всички са склонни да не приемат събитието толкова на сериозно. Когато обаче професионалисти потвърдят важността му – тогава нещата изглеждат доста по-правдоподобни.

 

Какво обаче наистина е ценното на Димитровград? Сградите в централните части на града строени през 50-те години на миналия век далеч не са единствени както за България, така и за Европа и Русия. Такива сгради има в много държави от Източна Европа. У нас също ги има в голяма част от работническите градове от средата на миналия век като Перник, София, Враца и други.


Ценността на Димитровград е друга – градът е изграден почти изцяло по единен градоустройствен план – планът на архитект Петър Ташев. Уникален проект за своето време и единствен по рода си не само в България. Така поставен – Димитровград не е ценен само и единствено със своите сгради, а най-вече с пространствата си, със средата. И именно тази среда трябва да бъде опазена.

 

Прочети цялата статия

 

10 януари 2012, вестник Новинар - Юг, Хасково

http://novinarug.com/